Dunner wordend haar bij vrouwen: oorzaken en oplossingen

Het is natuurlijk dat de haardos met de leeftijd minder vol wordt, maar dunner wordend haar kan ook andere oorzaken hebben. We hebben de mogelijke oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje gezet.





De overgang en afname van oestrogeen

Ongeveer 40% van de vrouwen ervaart haaruitval en dunner wordend haar na de overgang. Het hormoon oestrogeen reguleert verschillende processen in het vrouwenlichaam, waaronder ook de haargroei. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af, wat merkbaar is aan het haar. Een hormoonpreparaat kan helpen om de achteruitgang te vertragen, maar het herstelt het haar niet volledig. Overleg met je arts of dit een optie voor je is.

Seizoenswisselingen

Gedurende het jaar verliezen mensen gemiddeld 100 tot 120 haren per dag, wat normaal is omdat er voldoende nieuwe haren groeien. Als je langdurig meer dan 120 haren per dag verliest, kan het haar dunner worden. Vooral in de herfst en lente merken mensen vaak een toename van haaruitval. Praat erover met je arts.

Stress

Langdurige stress kan haaruitval veroorzaken. Dit kan een tijdelijk effect hebben dat zich pas na een paar maanden manifesteert. Vermindering van stress kan helpen bij het herstel van de haargroei.

Ziekten

Verschillende ziekten kunnen leiden tot haaruitval en dunner wordend haar. Een tekort aan ijzer of andere voedingsstoffen kan ook een rol spelen. Raadpleeg je huisarts voor mogelijke behandelingen of supplementen.

Medicijnen

Sommige medicijnen hebben haaruitval als bijwerking. Overleg met je huisarts of er alternatieven zijn. Chemotherapie kan tijdelijke haaruitval veroorzaken, maar het haar groeit meestal na de behandeling weer terug.

Preventie van haaruitval en beschadiging

  • Draag je haar niet te strak in een staart om haarbreuk te voorkomen.
  • Vermijd het gebruik van haarverf, omdat het schadelijk kan zijn voor de hoofdhuid en haarzakjes.
  • Slaap met los haar om spanning op de haarlijn te voorkomen.
  • Kies haaraccessoires zonder metalen onderdelen om haarbreuk te voorkomen.
  • Bescherm je hoofdhuid tegen de zon.

Wondermiddeltjes die wel en niet werken

Er zijn veel producten op de markt die veel beloven, maar niet altijd werken. Minoxidil is een middel dat voor sommige vrouwen effectief kan zijn. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, gezonde voeding, en voldoende ontspanning is goed voor je haar en je algehele gezondheid. Bespreek mogelijke behandelingen met je huisarts.

Heb je last van kale plekken of dunner wordend haar? Met FOLUMEN® HAIR FIBER kun je deze plekken camoufleren. Dit handige poeder zit in een compact doosje met spons en spiegel, waardoor je het eenvoudig kunt aanbrengen op de gewenste plekken.




 

Deel dit bericht

Terug naar blog